Veiledning

Denne veiledningen gir noen tips som kan være nyttige før du begynner.

Når du bestiller hos ScandinavianBook vil det alltid foretas en grafisk filsjekk når vi mottar bestillingen.

Vi sjekker de overordnede tekniske detaljene, f.eks. format, fargeinnstillinger, ryggbredde, beskjæring osv. og vurderer om filene passer til det bestilte produktet. Men det er en fordel om du på forhånd har forsøkt å gjøre filene så korrekte som mulig, da utfordringer med trykkfilene kan bidra til å forlenge produksjonsprosessen.

Lup over farveklodser

Slik unngår du feil i trykkfilene dine

 

De viktigste tipsene for å sikre en korrekt, trykk-klar PDF-fil:

  1. Velg alltid CMYK-farger, og eksporter om mulig ikke i RGB-farger eller med Pantone-farger.
  2. Omslag til bøker må eksporteres til en PDF som er laget som OPPSLAG
    Innhold for bøker må eksporteres til en PDF som er laget som ENKELTSIDER.
  3. Husk skjæremerker og 3 mm utover kanten for beskjæring (“bleed”).
  4. Velg PRESS-oppløsning (300 DPI) og velg alltid den nyeste PDF-versjonen.
  5. Sjekk PDF-filen din visuelt etterpå og sjekk at alt ser riktig ut på skjermen.
  6. Pass på transparens, overprint og Pantone-farger.
  7. Papir- og lakktype påvirker hvordan bilder og farger gjengis på trykk.

1) Velg riktige CMYK-farger

Velg eller eksporter alltid til CMYK-farger og du vil oppnå det flotteste trykkresultatet.
Hvis vi mottar en PDF med RGB-farger blir den automatisk konvertert til CMYK.

Pantone-farger: Hvis du har behov for å trykke med Pantone-farger, er du velkommen til å kontakte oss om dette. Vi vil generelt anbefale CMYK-farger da det er den billigste løsningen.

Dypsvart farge: En dybsort farve er definert som CMYK = 60/40/40/100, dvs. 60 % cyan, 40 % magenta, 40 % gul og 100 % svart.

Maksimal fargedekning: Den mørkeste delen av bilder, tekster og annen grafikk må ikke være mer enn 300 %.


2) Eksport – enkeltside eller oppslag

Når du eksporterer til en PDF-fil, er det forskjell på å jobbe med omslaget eller innholdet.

Omslag skal lages i én PDF-fil (oppslag) og sidene skal være riktig sammensatt. Husk å sette inn en rygg dersom det er en liminnbundet bok.
Dersom du ikke har mulighet til å lage et sammensatt omslag er du velkommen til å kontakte oss angående hjelp til dette.

Innholdet skal leveres som én samlet PDF med alle sider. PDF-filen med innholdet må eksporteres som enkeltsider.


3) Beskjæringsmerker og «bleed»

Husk alltid beskjæringsmerker (crop marks) når du eksporterer til en PDF-fil. Alle elementer skal strekke seg 3 mm utover beskjæringskanten (også kalt «bleed»).

Andre elementer (tekster, grafikk etc.) som ikke trenger å gå helt ut til kanten bør plasseres med god margin til beskjæringskanten.
Vi anbefaler en minimumsmargin på 15 mm for de elementene som skal være nærmest limingen og som skal være synlige (f.eks. tekst og tabeller).
Unngå rammer og objekter/linjer som er parallelle med og nær kantene på siden. Vi fraråder spesielt rammer på bokomslaget.

Hvis du ikke kan legge til beskjæringsmerker i layoutprogrammet ditt (f.eks. Word/Photoshop), kan du legge til 3 mm på alle sider, slik at f.eks. en A4-side blir 216 x 303 mm, og la alle elementer gå helt til kanten. Vi skjærerså av de 3 mm etter trykk.


4) Velg 300 DPI-oppløsning

Som utgangspunkt skal bilder og grafikk være i 300 DPI. I mange tilfeller kan 150 DPI være tilstrekkelig, men et bilde på 72 DPI vil bli pikselert og uskarpt.

Du må eksportere PDF-filen din med bilder i 300 DPI-oppløsning, men du må også sørge for at de enkelte bildene har tilstrekkelig oppløsning – du kan f.eks. ikke bare forstørre et bilde ukritisk.


5) Sjekk PDF-filen din på skjermen

Gjennomgå grundig alle sidene i den trykk-klare PDF-filen på skjermen og sjekk at alt ser riktig ut før du sender til trykk.

Mange utilsiktede endringer kan skje fra dokumentet til PDF-filen. Husk at din Acrobat må ha riktig skjerminnstilling (se punkt 6).

Hvis du er i tvil om oppløsningen er god nok, forstørr skjermen din til 2-300 %, og ser den fortsatt skarp og ikke-pikselert ut vil den også se fin ut på trykk.


6) Pass på transparens, overprint og Pantone-farger

Transparens: er elementer eller farger som er gjennomsiktige slik at underliggende elementer kan sees. Hvis du f.eks. eksporterer i PDF-format 1.3 forsvinner gjennomsiktigheten, og hvis du f.eks. kombinerer transparens med Pantone-farger genereres «hvite bokser». Transparens bør brukes med forsiktighet.

Overprint: er elementer som trykkes oppå de underliggende elementene. Hvis du f.eks. har valgt overprint i en hvit logo, vil logoen bli usynlig ved trykk (men du vil fortsatt kunne se logoen i PDF-filen).

Pantone-farger: Bruker du Pantone-farger i en jobb som skal trykkes i 4 farger (CMYK), kan dette føre til både feil fargegjengivelse og f.eks. hvite bokser.

Illustrator: Hvis du lager en logo eller andre elementer i Illustrator, kan du veldig enkelt få en uheldig kombinasjon av transparens, overprint og Pantone-farger, noe som kan resultere i feil når du lager en PDF-fil fra InDesign.

Hvis du har et dokument der du har mistanke om slike problemer, be oss om å sjekke det grundig før trykk.

"Overprint Preview": Still inn din Acrobat slik at programmet alltid viser overprint og transparens korrekt - kontakt oss om nødvendig for ytterligere veiledning.


7) Papirvalg, lakk og finish ser bra ut, men påvirker fargegjengivelsen

Papirtype og farver: Velger du ubestrøket offsetpapir blir trykket mattere og fargene svakere. Mattbestrøket papir gir fine farger og god kontrast, mens trykk på glanset papir gir de klareste fargene og høyest kontrast.

Det er viktig å merke seg at alle typer papir gjengir fargene forskjellig og du kan ikke gjengi fargene likt hvis papiret ikke er 100 % identisk.

Lakk, kasjering og farger: En matt eller blank lakk eller kasjering påvirker fargegjengivelsen mye mer enn du kanskje tror. Bildet her viser det samme trykk med en blank og en matt kasjering.

Vær forsiktig kasjeringer: En matt kasjering blir «ripet opp» ved hver berøring og bruk, mens en blank kasjering er mer slitesterk. Soft touch-kasjering er også slitesterkt, men krever 2x48 timers tørketid i produksjonen.

Du kan (delvis) kompensere for trykk på f.eks. matt papir ved å legge til ekstra kontrast til bildene dine i Photoshop.

S/H fotos: Husk at S/H-bilder alltid må ha høy kontrast (0 % i høylys og 100 % i skygger) for å unngå blek og grå gjengivelse på trykk.

Papirtyper

Gramvekt
Gramvekten på papiret definerer hvor sterkt papiret er. Vanlig kopipapir er som regel 80-100 g, og denne gramvekten egner seg godt til tekstbøker. Dersom boken inneholder bilder kan du med fordel velge en papirtype med tyngre gramvekt for å unngå at bildet kan ses for tydelig gjennom papiret.

Offset-papir

  • Hvitt
  • Ubestrøket
  • Matt
  • Trefri

Hvitt ubestrøket papir slik de fleste kjenner det fra vanlig «kopipapir».

Munken Cream-papir

  • Creamfarget
  • Ubestrøket
  • Treholdig

Ubestrøket papirtype som har en tonet farge (offwhite). Brukes vanligvis til teksttunge bøker med mye tekst, som f.eks. romaner, da fargen er mer behagelig for øynene å lese på over lengre tid.

Munken White-papir

  • Offwhite
  • Ubestrøket
  • Treholdig

Ubestrøket papirtype som har en lettere tonet farge (ligger mellom hvitt offset og Munken Cream).


Resirkulert papir

  • Naturhvitt
  • Ubestrøket
  • 100 % resirkulert papir
  • Matt

Naturhvitt ubestrøket offsetpapir som er produsert av resirkulerte fibre. Gir et litt rått resirkulert uttrykk.

G-Print

  • Hvitt
  • Bestrøket
  • Trefri
  • Matt

Hvitt bestrøket papirtype som minner mye om Silk-papir men med en mer ru overflate.

Silk

  • Hvitt
  • Bestrøket
  • Semi-matt

Silk-papir har en glatt overflate som gjør det velegnet til bøker med mange bilder.


Chromocard

  • Hvitt
  • Bestrøket på den ene siden, ubestrøket på den andre

Klassisk «softcover»-omslag. Den samme papirtypen som brukes til f.eks. postkort.

Fargeprofiler

ICC-profilen tas i bruk når du eksporterer trykkfilen din. Her bør du ta høyde for hvilket medie trykksaken din skal trykkes på.

  • Til bestrøket (coated) papir anbefaler vi FOGRA39
  • Til ubestrøket (uncoated) papir anbefaler vi FOGRA47

Hvis du arbeider i Adobe InDesign kan du med fordel laste ned våre eksportinnstillinger her.

ISBN

Det er ikke noe lovkrav om at publikasjoner som utgis i Norge skal tildeles ISBN.

Men alle bøker som utgis i bokhandelen, bør ha et ISBN, og hver bok kan kun ha ett nummer.

ISBN er et internasjonalt system som muliggjør entydig identifikasjon av publikasjoner ved hjelp av tildeling av et standardboknummer til hver publikasjon. De må aldri endres eller brukes igjen til andre publikasjoner. Altså én publikasjon – ett ISBN.

ISBN betyr internasjonalt standard boknummer. Det er ISBN Norge som tildeler numrene.

Du kan gratis få tilsendt dine egne ISBN-numre til bøkene dine hos ISBN Norge på hjemmesiden www.nb.no. Det kan også hende at boktrykkeriet gir boken din et av sine ISBN-numre. Spør forlaget.

Hvis du lager betydningsfulle endringer i boken, må den ha et nytt ISBN, også hvis du lager endringer i tittelen. Endringer i forsidedesignet, fargevalget eller prisen krever ikke tildeling av et separat ISBN. Mindre endringer i en utgave (f.eks. rettelser av stave- eller trykkfeil) krever heller ikke at det tildeles et nytt ISBN.

ISBN består av 13 tall, f.eks. ISBN 978-82-552-3333-1. Fjerde og femte siffer er landsnummer (82=Norge). Det neste sifferet er forlagsnummer (552), så hvis du publiserer boken selv, vil du være «ditt eget forlag» med eget nummer. De siste sifrene (3333-1) er boktittelens nummer samt et kontrollsiffer.

ISBN må stå fremst i boken, det vil si i kolofonen, samt på omslagets bakside nederst nærmest bokryggen.

Se også informasjon om strekkodegenerering
Loading ...

Din innkjøpskurv

 
Ekspres gebyr:
Samlet pris: : ekskl. mva
Total rabatt: